26 januari 2010

Welkom in luilekkerland


De SP Amsterdam is woedend vanwege een gratis cursus voor allochtonen, zo is te lezen in De Telegraaf. Wat ik mij afvraag is waarom de politiek niet woedend is over alle subsidie verslindende clubjes.

Laat ik er eens een aantal op een rij zetten.

Ik begin met de Brede school. De term breed lijkt vooral te gelden voor het brede aanbod van gratis cursussen voor allochtonen.
De Vereniging Openbaar Onderwijs organiseert daarom cursussen waarin allochtone ouders kennis kunnen maken met de ouderraad, de medezeggenschapsraad en het overblijven op school. Deelname is gratis.

In 2009 verstrekte de gemeente Veenendaal een subsidie van 25.000 euro voor voorlichting aan allochtone ouderen.
Zij hebben vaak aantoonbare achterstanden op sommige gebieden. De subsidie is een uitvloeisel van een door de gemeenteraad ondersteund voorstel van de PvdA.

Seksuele voorlichting is belangrijk, voor autochtone en allochtone jongeren. Vreemd genoeg krijgen de Clb, GGD en SOA Aids Nederland dit jaar 100.000 euro aan subsidie om allochtonen voor te lichten.
Deze plannen en de uitvoering hiervan dienen met nadruk samen met lokale partijen die dicht bij de doelgroep staan (jongerenorganisaties e.d.) uitgevoerd te worden in of via scholen, moskeeën of buurthuizen

In Breda vond men het schijnbaar nodig om de allochtone vrouw sterker te maken. Een gratis kunstworkshop zou vast helpen!
Een dergelijk kunstproject voor allochtone vrouwen heeft nog niet eerder in Breda plaatsgevonden. Aanmelden voor de gratis workshop is mogelijk via kunstworkshop@live.nl.

De SP Amsterdam heeft blijkbaar liggen slapen (net als de andere partijen) want gratis of exclusief voor allochtone vrouwen komt veelvuldig voor in onze hoofdstad. Zo valt te lezen op de website van de SPE (Servicepunt Emancipatie)
Opleiding "Allochtone Mantelzorgers Werken Aan Hun Toekomst" (AMWAHT) (gratis) Stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie

Het is toch best aardig dat de DMO allochtone vrouwen een kans geeft maar om ze dan maar gelijk gratis op te leiden gaat wat ver?
De (gratis) cursus is bedoeld voor enthousiaste allochtone vrouwen en meisjes die van ‘sporten en bewegen’ hun vrijetijdsbesteding of beroep willen maken.

Ik vraag mij af hoe het inmiddels is gesteld met de wachtlijsten in Schiedam. Volgens dé weekkrant (.pdf) van april vorig jaar was er een lange wachtlijst om gratis taallessen aan huis te ontvangen.
Het project Taal op Maat (TOM) biedt gratis Nederlandse taal- lessen aan huis voor vrouwen in Schiedam. Het gaat vaak om allochtone vrouwen, die in hun sociale kring geen Nederlands spreken.
Wat kost het de belastingbetaler? Slechts 90.000 euro, alsof het niets is.

De Turkse vrouw in Uden (.pdf) heeft het zwaar, zo zwaar dat maatschappelijk werk een Turkse vrouwengroep heeft opgericht. Uiteraard kost deelname aan de groep niets.
De Turkse vrouwengroep van Aanzet is bedoeld voor Turkse vrouwen vanaf 24 jaar met spanningsklachten. In deze groep leert u waar uw klachten vandaan komen. En wat u eraan kunt doen.
De vraag is, waarom alleen voor Turkse vrouwen? Heeft de Nederlandse vrouw nooit klachten of problemen?

Aanzet heeft een groot hart, vooral voor de allochtone vrouw. Zij hebben het natuurlijk vreselijk moeilijk, begrijpen niets en kunnen slecht budgetteren, gelukkig heeft Aanzet daar iets op gevonden. De allochtone vrouw mag gratis en voor niets leren uitkomen met inkomen. (.pdf)
Staat u aan het einde van de maand altijd rood en weet u niet hoe dat komt?
Of hebt u moeite om al uw papieren en rekeningen te ordenen? Dan is de cursus Uitkomen met uw inkomen iets voor u!

Als toegift nog wat leuke projecten waarbij de autochtone Nederlander is uitgesloten van deelname.

Hoe vaak komen wij in ons leven mensen tegen die hun weg in de zorg niet weten te vinden? Honderden worden van het kastje naar de muur gestuurd, krijgen geen verwijzing van de huisarts of begrijpen hun ziekte niet en weten al helemaal niet hoe daar mee om te gaan. Daar komt bij dat het vaak moeite kost om begrip te krijgen vanuit de omgeving. Patiëntenverenigingen zijn moeilijk te bereiken voor mensen zonder toegang tot het wereldwijde web. Een speciaal spreekuur voor mensen met een bepaalde aandoening lijkt mij een goede oplossing. Het Medisch Centrum Haaglanden is het daar mee eens. Helaas is het spreekuur alleen voor allochtonen.

Almelo heeft hulpgroepjes met speciale zorg die past bij de cultuur van allochtonen, hoezo aanpassen?
De thuiszorgorganisatie De Witte Tulp begint aan de Zeven Bosjes 113 in de wijk Windmolenbroek een 24 uursopvang voor hulpbehoevende Almeloërs van allochtone afkomst.

Turkse en Marokkaanse ouderen kunnen in 2011 in Boxtel samenscholen in een Islamitisch zorghuis (hangouderen?) Er zijn tonnen subsidie beschikbaar gesteld voor dit project.
In het zorghuis komt een gebedsruimte en het wordt makkelijker voor de islamitische ouderen om hun voeten te wassen voor het eten.


Ik weet niet of ik de enige ben die verbaasd is over deze vormen van omgekeerde discriminatie en ik weet zeker dat dit nog lang niet alles is. De genoemde subsidie-slurpende projecten zijn een druppel op een gloeiende plaat.


Naar mijn homepage

3 opmerkingen:

henkdaalhuizen zei

Door deze subsidies/discriminatie
maakt de overheid van de nederlandse burgers racisten!

Evert van Soest zei

wat een geweldig en representatief onderzoek. Wat is je punt nu eigenlijk dat er veel subsidies zijn? Dat er subsidies zijn voor allochtonen?

Cindy zei

omgekeerde discriminatie, Evert.

Volgers

Counter