23 maart 2010

Wat & Hoe ObamaCare


Amerikaanse hervorming van het zorgstelsel in vogelvlucht.

Bijna niemand begrijpt wat er nu werkelijk aan de hand is met de hervorming van het zorgstelsel in Amerika. Ik ga een poging doen om het uit te leggen.

Laat ik beginnen met uit te leggen waarom hervormingen nodig waren. In 2007 was ongeveer 15% van de Amerikaanse bevolking niet verzekerd. Dat zijn 45 miljoen mensen onder de 65. 9 miljoen kunnen we wegstrepen aangezien zij geen Amerikaanse burgers zijn, blijven er nog 36 miljoen onverzekerden over. In 2006 bleek uit onderzoek dat de helft van de onverzekerden illegaal in Amerika verbleef. Tweederde van deze groep heeft een laag inkomen, zo laag dat zij in aanmerking komen voor speciale programma's van de overheid. Sommigen weten niet dat zij in aanmerking komen, anderen weigeren inmenging van de overheid. Er blijft een kleine groep over, dit betreft jongeren die geen full-time werk hebben of niet full-time studeren en die niet onder de verzekering van ouders vallen. Voor deze groep is er dus geen verzekering en dat moet veranderen.

Verzekeringsmaatschappijen hebben geen acceptatieplicht, zij kunnen zelfs op elk moment de verzekering stoppen. Een hervorming is dus noodzakelijk om iedere Amerikaanse burger zorg te laten ontvangen.

In november nam het huis van afgevaardigden een wet aan, in december nam de senaat een eigen wet aan. Als beiden een wet aannemen die van elkaar verschillen is er een "Conference Commitee" die de verschillen in overeenstemming met elkaar moet brengen. Om een wet te laten gelden moeten beiden huizen exact dezelfde wet aannemen. Dat is vrij logisch. Waar gaat het nu verkeerd?

In januari won Scott Brown (republikein) de senaatsverkiezingen in Massachusetts, wat opmerkelijk was omdat Massachusetts overwegend democratisch is, Scott Brown won omdat hij de hervorming tegen zou kunnen houden. Door zijn winst verloren de democraten namelijk de absolute meerderheid (60-40) in de senaat en kon de wet niet meer door de senaat heen komen aangezien alle 41 republikeinen tegen zijn. De democraten hebben nog een poging gedaan om de wet er door te krijgen voor Scott Brown werd geïnstalleerd.

De enige mogelijkheid om er iets door te krijgen was dus om de wet, zoals aangenomen door de senaat, door het huis van afgevaardigden te
laten aannemen. De wet mocht in niets verschillen van de al aangenomen wet (geen komma verschil) omdat hij anders weer terug zou moeten naar de senaat. Eergisteren is dus de senaat wet aangenomen door het huis, het huis van afgevaardigden wilde persé iets aannemen dus namen ze maar genoegen met deze wet. Na het aannemen van de wet volgden er wat aanpassingen die ook weer werden aangenomen, deze aanpassingen hebben geen absolute meerderheid nodig in de senaat, 51 stemmen zijn in dit geval genoeg. Mocht de senaat nog aanpassingen willen, zal de wet weer opnieuw door het huis moeten en zij willen absoluut niet opnieuw stemmen.

Lange tijd leek het dat het huis geen meerderheid zou halen voor deze wet, pro-life democraten wilden niet voor stemmen aangezien de wet er voor zou zorgen dat abortus voortaan vergoed zou worden. Er is een aanpassing aangenomen dat er voor moet zorgen dat geld van de staat niet gebruikt mag worden voor abortus. Dat wil zeggen dat Amerikanen die het geld voor een verzekering in de vorm van subsidie krijgen dus geen abortus mogen. Uiteraard zijn deze mensen vrij om te beslissen bij wie zij hun zorgverzekering afsluiten (ook bij een verzekering die abortus zal vergoeden) dus uiteindelijk is dit een loze aanpassing.

Wat zijn nu de gevolgen van deze wet?

De wet kost zo veel miljarden dat de staatsschuld zal exploderen, rechtstreeks effect zal ook zijn dat de Dollar een klap maakt wat weer zal zorgen voor een gigantische inflatie.

Net als bij ons zal de middenklasse de meeste last ondervinden van de hoge verzekeringspremies. mensen met een topinkomen zullen weinig moeite hebben met het betalen van de premies, de lage inkomens krijgen subsidie en zullen niets uit eigen zak hoeven te betalen, de middenklasse krijgt geen subsidie maar zal de premie met zeer veel moeite op kunnen brengen.

65-plussers zullen ook veel last ondervinden, zij zitten in het medicare programma.
De aangenomen wet haalt 500 miljard weg bij medicare, artsen die een patiënt uit het medicare programma behandelen krijgen 60% van de totale kosten. Artsen zullen dit ergens moeten compenseren, zij kunnen bijvoorbeeld 150% rekenen voor behandelingen van verzekerde patiënten, dit zal er mede aan bijdragen dat de premies omhoog zullen vliegen.

Amerikanen zijn bang dat de ouderen geen behandeling meer zullen krijgen, een arts is bij wet verplicht om, wanneer hij één medicare patiënt behandeld, alle medicare patiënten te behandelen. Uiteindelijk zal de arts dus de keuze maken om óf alle óf geen enkele medicare patiënt te behandelen. Zij zullen door de staat uitgezochte behandelingen krijgen en de angst bestaat dus dat ouderen geen passende behandeling zullen ontvangen. Of deze angst terecht is, zal de toekomst moeten uitwijzen.

De werkeloosheid zal stijgen omdat werkgevers gedwongen zullen worden om een hogere premie te betalen voor hun werknemers, kleinere ondernemers kunnen dit niet opbrengen en zij zijn goed voor een heel groot deel van de toekomstige vacatures.

Net als bij ons is het niet mogelijk om je voor enkele modules te verzekeren, je hebt de keuze uit het basis en aanvullende pakketten. Voor een Amerikaan geldt over het algemeen dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen leven. Het is dus te begrijpen dat weinig mensen er iets voor voelen om op te draaien voor de kosten die hun buurman met een zeer ongezonde levensstijl maakt.

Het debat gaat eigenlijk niet over de zorgverzekering, het gaat om Amerikaanse burgers die zich aangetast voelen in hun vrijheid. Zij zien een gigantische inmenging van de overheid in hun bestaan en dat is voor de meeste Amerikanen het begin van het einde voor de constitutionele Republiek.

Ik wil jullie trouwens het alternatief van de GOP niet onthouden.

Meer lezen over de wet? Ik kies artikelen uit the NY times zodat men mij niet kan beschuldigen alles van een rechtse kant te belichten.
FAQ in The New York times
Uitgebreide informatie
Vooruit, ook nog 20 redenen waarom ObamaCare een aanval is op de vrijheid van de Amerikanen.

Naar mijn homepage

4 opmerkingen:

Berry's blog zei

Dank, verhelderend stuk.

Sylvia Bakker zei

Heldere uitleg Cindy!

Anoniem zei

Klasse! Dank je wel.

Michel zei

Hoi Cindy, zoals beloofd mijn reactie.

Ik hou het kort want ik heb elders al geschreven over deze zaak. Zie mijn gastpost op GeenCommentaar: De mythes rond Obamacare
Zie aldaar ook het commentaar. De meeste van de punten worden daar ook besproken dus dat hoef ik niet hier te doen.

Volgers

Counter