13 juli 2008

Europarlementariër Bronislaw Geremek overleden


Bronislaw Geremek, lid van het Europees Parlement en oud-minister van buitenlandse zaken van Polen, is zondag in zijn vaderland om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. Hij was 76.

Geremek maakte sinds 2004 deel uit van de fractie van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa in het Europees Parlement. Hij was minister van 1997 tot 2000. Voor de val het communisme was Geremek een belangrijke adviseur van Lech Walesa en diens vakbond Solidariteit.

Hij werkte ook als hoogleraar middeleeuwse geschiedenis, onder andere aan de Sorbonne. In 1999 gaf de Universiteit van Utrecht hem een eredoctoraat en in mei van dit jaar kreeg hij uit handen van Frits Bolkestein de Thorbeckepenning, een onderscheiding van de VVD.

Bron : Trouw.nl

Geremek richtte samen met de latere Nobelprijswinnaar Lech Walesa eind jaren zeventig de vakbond Solidariteit op. De door Solidariteit georganiseerde stakingen tegen het communistische regime in Polen en de onderdrukking die erop volgde werden wereldnieuws.

Na de val van het communisme eind jaren tachtig was Geremek onder meer parlementslid en minister van Buitenlandse Zaken (1997-2000). Als minister probeerde hij vrede te sluiten in Kosovo.

In 2004 werd Geremek gekozen als europarlementariër. Hij dreigde vorig jaar zijn mandaat kwijt te raken omdat hij weigerde op last van de toenmalige Poolse regering een omstreden verklaring te tekenen. Daarin moest Geremek verklaren dat hij nooit lid was geweest van de Poolse geheime dienst.

Bron : NRC.nl
Naar mijn homepage

Geen opmerkingen:

Volgers

Counter