19 november 2008

Turkije bij de EU? Forget about it.


Onze NAVO-bondgenoot Turkije trekt zich niets aan van het westerse sanctiebeleid tegen Iran. Turkije gaat er op los investeren en wel in een Iraanse gasleiding. Het gaat "maar" om 9,6 miljard Euro dat naar de Iraanse energiesector zal gaan. De Turkse minister Hilmi Güler sloot gisteren een akkoord met de Iraanse minister Gholam Hussein Nozari. Het geld zal gebruikt worden voor een deel van het South Pars-Offshoregasveld en Iran heeft dat offshoregasveld hard nodig om een crisis in het land te voorkomen. Er zal ook een pijpleiding aangelegd worden van het Turkse geld en volgens het Iraanse persbureau koopt Turkije de helft van het gas wat in South Pars gewonnen zal worden. Het gas zal via de 1800 kilometer lange leiding van het gasveld naar Turkije en vervolgens naar Europa voeren. Ook gas vanuit Turkmenistan zal via deze leiding gaan lopen en naar het westen worden geëxporteerd. Voor North Pars is trouwens een overeenkomst met China gesloten, dit gas is bedoeld voor de Aziatische én de Europese markt. Zitten we straks fijn aan het Iraanse gas? Wat dat betreft hebben we het Groen Rechts plan nu meer nodig dan ooit!

Turkije zorgt er dus mede voor dat Iran weer wat centjes opzij kan leggen om in de kerncentrales te investeren. Volgens het laatste rapport (Vandaag in Wenen gepresenteerd) van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) beschikt Iran over circa 6.000 gascentrifuges in het atoomcentrum nabij Natan. Nu vraag ik mij af wat Iran met een kerncentrale moet om energie op te wekken terwijl het stikt van de gasbellen en olievelden in dat land. En waarom heeft de Iraanse regering niet eerder geld zelf geinvesteerd in een gasleiding? Maar ik zal vast weer te ver denken, Iran werkt namelijk niet aan kernwapens en al zouden ze dat wel doen.. dan mag dat toch? Hier in Nederland mogen we van "links" nog niet praten over een kerncentrale maar over Iran mag er van "links" niets gezegd worden. Ahmadinejad mag alles en wij moeten maar afwachten of we over 20 jaar het licht nog aan kunnen doen.

Obama.. Doe er iets aan! Europa... Doe er iets aan! Turkije breekt de regels, daar moet toch iets van gezegd worden? Dit heeft toch zeker wel invloed op de toetreding (not) van Turkije tot de EU?

Naar mijn homepage

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Turkije ligt bijkans volledig in Azië. Dus die hele EU toestand is al overbodig. Laat ze lekker discussiëren met China ;)

Cindy zei

Wat mij het meeste steekt is dat je hier niets.. echt niets over hoort in de NL media. Er is wel een heel klein beetje aandacht voor het IAEA rapport maar daar blijft het bij. Ik heb een Iraanse vriend gevraagd om het bericht van het Iraanse persbureau aan mij in het Engels te vertellen en dit blog bevat de grote lijnen.
Het gaat erg slecht met Iran, mensen kunnen hun boodschappen niet meer betalen, belastingen worden continu verhoogd, ondernemers zijn erg boos. Ondertussen gaat Iran doodleuk door met de nucleare activiteiten, dat zegt mij genoeg. Alles gaat naar de kerncentrales en de investering van Turkije is dus nodig om Iran voor een gigantische crisis te behoeden. Onze NAVO bondgenoot zorgt er voor dat Iran door kan gaan met de ontwikkeling van kernwapens. Wie dat nu nog niet geloof is pas naief te nomen! Wat heeft een land met zo vreselijk veel olie en gas te doen met kernenergie?? Waarom hun laatste centen investeren in kerncentrales en niet in gasleidingen die juist voor inkomsten kunnen zorgen?

Dat Turkije de sancties naast zich neer legt is voor mij reden genoeg om de deur tussen Turkije en de EU voorgoed dicht te doen.

Volgers

Counter