22 oktober 2008

VVD wil parlementair onderzoek hulp Afrika


De VVD wil een parlementair onderzoek naar de effectiviteit van Nederlandse ontwikkelingshulp in Afrika.

Met dit instrument willen de liberalen voor eens en voor altijd duidelijkheid over wat de effecten zijn geweest van de miljarden die de afgelopen jaren in Afrika zijn gepompt. VVD-woordvoerder Arend Jan Boekestijn: “Eerdere evaluaties van dit beleid hebben geen uitsluitsel gegeven. De onderzoekers kunnen gewoonweg niet zeggen of de resultaten die daar zijn behaald te maken hebben met het gevoerde beleid.”
Wel is duidelijk dat veel geld verkeerd terecht is gekomen, bijvoorbeeld bij corrupte en soms ronduit dictatoriale regimes. “Wat ik niet wil, is dat dictators met ons ontwikkelingsgeld in het zadel worden gehouden”, aldus Boekestijn.

Daarom moet tot op de bodem worden uitgezocht waarom de Nederlandse regering zo lang nog corrupte regimes heeft gesteund. Mocht er geen Kamermeerderheid zijn voor een parlementair onderzoek, dan organiseert Boekestijn zelf een hoorzitting met ambassadeurs, wetenschappers en klokkenluiders.

Bron : VVD.NL

Naar mijn homepage

1 opmerking:

Anoniem zei

Goed dat er gekeken wordt naar effectiviteit van soorten ontwikkelingshulp, zonder onmiddellijk de conclusie dat de hlp maar moet stoppen. Hulp in de vorm van noodhulp of bij onderwijs of gezondheidszorg lijken me nuttige vormen van hulp. Uiteindelijk gaat het erom de mensen in ontwikkelingslanden de kans te geven zichzelf uit hun armoede te werken. Die tariefmuren en andere oneerlijke handelsregels helpen daar niet bij. Door de EU met landbouwsubsidies ondersteunde tomaten die in Afrika gedumpt worden en de lokale boeren kapot maken bijvoorbeeld. Het helpt om meer producten met een fair trade keurmerk te kopen in wereldwinkel of supermarkt, bv wijn, thee, rijst, pindakaas, chocola, vruchtensappen en bananen. Daarvoor kijgt de boer een eerlijke prijs. Een ander probleem voor mensen in ontwikkelingslanden is dat ze tegenslagen vaak financieel niet te boven kunnen komen. Daarvoor is het nodig dat er een financieel systeem komt voor microkredieten maar ook voor sparen. Om dat proces verder op gang te hebben is het denk ik nuttig een deel van ons spaargeld te investeren in microkredieten via organisaties als Oikocredit, Triodos bank of ASN bank. Zo kunnen mensen in ontwikkelingslanden zelf hun verantwoordelijkheid nemen en hier hebben dictators etc weinig aan. Het geld wordt meestal weer terugbetaald en kan meerdere keren gebruikt worden. Dit helpt de economie verder op gang.

Volgers

Counter