30 maart 2008

Soennieten en Sjiieten

Vooral als er over Irak gesproken wordt, horen we deze namen veelvuldig vallen. Vraagt u zich nooit af wie nu wat is en waarom? Om de situatie in Irak beter te kunnen begrijpen is een beetje achtergrond informatie wel belangrijk.

Ongeveer 80% van de Moslims binnen de Islam is aanhanger van het Soennisme, tussen de 10% en 20% zijn aanhangers van het Sjiisme. Het Sjiisme komt vooral voor in Iran en het zuiden van Irak, maar ook in Pakistan, India, Libanon, Azerbeidzjan, Jemen, Syrië, Oman en een aantal Golfstaten. De landen met een Sjiietische meerderheid zijn: Iran, Irak, Azerbeidzjan, Libanon en Bahrein.

Het onstaan van deze twee stromingen is heel simpel, de Sjiieten en de Soennieten waren het niet eens over de opvolging van Mohammed. Volgens de Soennieten was Abu Bakr, Mohammed's schoonvader, de rechtmatige opvolger, terwijl de Sjiieten beweerden dat de schoonzoon/neef, Ali, van Mohammed de eerste Kalief was (Kalief is opvolger). De Soennieten zien Ali pas als vierde Kalief. De Sjiieten beweren dat Mohammed zelf de hand van Ali pakte en zei dat iedereen Ali moest volgen.

Ook de Hadith is belangrijk in het verschil tussen deze twee stromingen. Het zijn verzamelwerken over het doen en laten van Mohammed. Sjiieten geven de voorkeur aan de Hadith van Ali, Soennieten geven de voorkeur aan de Hadith van anderen. Soennieten bidden vijf maal daags en Sjiieten drie maal daags.

Hoe zit dat dan in Irak? In Irak is dus een Sjiietische meerderheid maar er zijn drie verschillende groepen, de Soennieten, Sjiieten en de Koerden, er is dus geen sprake van één hechte groep Irakezen. Saddam Hussein behoorde tot de Soennieten. Degene die die Saddam steunden tijdens zijn periode van macht waren dus de Soennieten. Zij waren niet blij met inval van Amerika en de executie van hun "leider". De Sjiieten redelijk blij met zijn dood en de Koerden hebben feest gevierd. De Koerden hadden het het zwaarst tijdens de regeer periode van Saddam. Die hebben het erg zwaar te verduren gehad tijdens de dictatuur.

De Soennieten zijn dus echt niet blij, nu. Ze werken de Amerikanen (en andere landen) tegen, vechten tegen het eigen leger en de buitenlanders en hopen de macht weer te kunnen grijpen. De Koerden kiezen de kant van de Amerikanen en vechten zelfs mee. De Sjiieten leken af te wachten en waren niet blij met de Amerikanen maar hadden ook angst voor de Soennieten.

Toen was daar Muqtada Al-Sadr, een Sjiiet. Hij riep de Sjiieten op om te gaan vechten tegen de buitenlandse troepen en het Iraakse leger, dus plots niet alleen de Soennieten maar ook het tegengas van de Sjiieten, alleen de Koerden houden zich nog tamelijk rustig. Nu roept Al-Sadr op om de strijd te staken, als de Soennieten en de Sjiietn samen zouden kunnen werken en daar ook nog de Koerden bij betrekken is de Missie "Irak" geslaagd.

Je zou kunnen zeggen dat de Sjiieten en Soennieten voor hetzelfde doel vechten, vrijheid, maar beiden stromingen willen de macht in Irak. Als Amerika weg gaat uit Irak zal er op zeker een burgeroorlog uitbreken, daar zal Amerika dan op aangekeken worden. welke keuze de volgende president van Amerika ook zal maken met betrekking tot Irak, géén enkele keuze zal de juiste zijn.

Misschien lezen Moslims deze Blog en kunnen zij deze simpele vragen beantwoorden. Waarom hebben de verschillende stromingen binnen de Islam een hekel aan elkaar? Wie zijn het die, in en uit de naam van Allah, de aanslagen plegen (over het algemeen gezien) en wat moet er gebeuren om jullie dichter bij elkaar te brengen?

Geen opmerkingen:

Volgers

Counter