21 augustus 2008

Rusland dwingt de NAVO een kant te kiezen

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft vandaag de NAVO opgeroepen om te kiezen tussen Rusland en Georgië. De minister geeft de keuze tussen een samenwerking met Rusland of steun voor het bankroete "regime" van Georgië. Afgelopen week heeft de NAVO openlijk de inval van de Russen veroordeeld. Ook zal de NAVO niet met Rusland vergaderen zolang die zich niet terugtrekken. Het lijkt er op dat Rusland dreigt met tegenwerking vanuit Moskou tegen iedereen die niet voor hun akties is. Hoe kan er nu iemand de inval van de Russen goedkeuren terwijl we toch duidelijke informatie te zien en te horen krijgen dat het een vreselijk ongelijke strijd is? Hoe kan iemand de Russen steunen terwijl ze na het ondertekenen van een verdrag nog altijd mensen vermoorden?

Ik begrijp het gewoon niet.

Naar mijn homepage

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Omdat de Georgiers snachts steden aanvielen waar de Russische minderheden wonen. Die mensen verdienen toch bescherming? Opdelen in twee soevereine staten dus.

Anoniem zei

Vanaf 1989 denken de VS de hegemonie in de wereld te hebben en menen ze de Russen te pas en te onpas te kunnen vernederen. De wereld zit zo echter niet in elkaar. Gelukkig laat Rusland zo niet over zich heenlopen en in het Midden_Oosten heeft Iran het lef om zich niet neer te leggen bij de machtsspelletjes van Bush c.s. Het wordt tijd dat er weer een stabiel machtsevenwicht in de wereld komt En voor zijn inspanningen daar moeten we Poetin dankbaar voor zijn.
Na 1991 heeft de Russische Federatie (RF) konstant de hand naar Europa uitgestoken. Elke keer kregen ze een tik van Amerika. De aanval van Georgie op Tschinvali en de Amerikaanse reactie is doorslaggevend. Europa moet zich eens op het hoofd krabben. Samen kunnen we (Europa) dat enorme land verder ontwikkelen. Honderde jaren werk voor ons allen. Als de RF het in zijn hoofd krijgt verbreekt het alle banden met het Westen, zeker niet ondenkbaar, Een woeste beer kalmeer je met...Honing.

Kaye zei

@Anoniem: De Georgiers waren bezig een opstand in hun eigen land op te lossen. Het is hun goed recht daarvoor militaire middelen te gebruiken. Je kunt het er mee eens zijn dat ze het doen of niet, maar het blijft de actie van een souvereine staat die een intern probleem oplost. De Russen hebben daar niets te zoeken. Ook niet als er een Russische minderheid in het gedrang is. Dat zou zoiets zijn als de Nederlandse overheid die het leger België instuurt omdat de Belgische overheid gemeen doet tegen Vlamingen.

Rusland dat de NATO dwingt een kans te kiezen is natuurlijk onzin. De NATO gaat niet plotseling kiezen omdat Putin dat graag wil. De opmerking is alleen een teken dat Rusland tegen de NATO heeft gekozen. De vraag is of ze ooit vóór de NATO hebben gekozen; of dat Rusland het afgelopen decenium through the motions is gegaan omdat ze wisten dat ze niet in een positie waren om powerplay toe te passen. Het lijkt er nu op dat ze zich wel tot powerplay in staat voelen. In ieder geval wel tegenover een mini-landje als Georgië.
De (diplomatieke en militaire) reactie van het Westen nu is allesbepalend voor de verhouding de komende paar jaren.
Volgens mij is de nadrukkelijk gesloten deal met Polen over het raketschild een duidelijke reactie die stelt dat Rusland zich in moet houden.

Volgers

Counter