02 september 2008

Het gedraai van het CDA

Door: Paul de Krom

Pieter Van Geel, fractievoorzitter van het CDA, vindt kernenergie nu "onvermijdelijk", zo schrijft hij op zijn weblog. Het bericht staat gelijk in de krant. Het nieuws is natuurlijk niet dat kernenergie onvermijdelijk is. Iedereen die een beetje verstand heeft van energie weet dat al lang. Nee, het nieuws is dat Pieter van Geel het nu zegt. En dat is inderdaad nieuws. Een paar jaar geleden, toen ik als (enige) energiewoordvoerder in de Kamer de snelle inzet van kernenergie bepleitte, verklaarde Van Geel, toen nog staatssecretaris van milieu, dat hij kernenergie vuil en smerig vond. En dus geen optie (...!) Waarom nu deze ommezwaai van Van Geel? Heel eenvoudig.

Een paar jaar geleden was de milieubeweging oppermachtig. Van Geel (en met hem Brinkhorst die achter de schermen groot voorstander van kernenergie was) durfde geen vuist te maken en tegenspel te bieden. Maar nu de milieubeweging een paar flinke deuken heeft opgelopen en de wind uit een andere hoek lijkt te gaan waaien, surft Van Geel plotseling lekker met de golven mee. Het CDA volgt daarmee een vast stramien. De partij neemt zelden het voortouw in belangrijke maatschappelijke discussies. Liever wachten ze totdat iemand anders de hete kolen uit het vuur haalt. Pas als duidelijk is uit welke de hoek de wind gaat waaien of wanneer de publieke opinie "om" gaat, volgt het CDA. Zou Napoleon ook zoveel roem hebben vergaard als hij zou hebben gewacht waar zijn troepen heen zouden lopen, om zich vervolgens heldhaftig aan het hoofd ervan te plaatsen? Niettemin legt deze strategie het CDA geen windeieren. Ze doen het slim en dat verdient bewondering. Of Nederland er nu zoveel mee opschiet is iets anders. Sinds het verzet van staatssecretaris Van Geel tegen kernenergie zijn kostbare jaren verloren gegaan. Maar: hoop doet leven. Misschien gaan we nog meemaken dat minister Cramer zich ook dit standpunt van actievoerder Kramer niet meer zo goed kan herinneren. Pas dan wordt kernenergie weer echt een serieuze optie.

De milieubeweging zal, vanwege de symboolfunctie van kernenergie, NOOIT voorstander worden. Die buigen liever voor Poetin en de Ayatollahs, intussen hopend dat het genoeg waait om de windmolensubsidiefabrieken te laten draaien. Op kosten van uw en mijn portemonnee. Verandert er concreet iets als gevolg van Van Geel's uitspraken? Nee. Het kabinet had, met instemming van het CDA, al afgesproken dat er geen initiatieven op het gebied van kernenergie zullen worden genomen. Kortom: Van Geel doet een plas, maar alles bleef zoals het was.

===
Toevoeging, in 2003 was Van Geel nog fel tegen kernenergie. In 2006 noemde hij het een `'noodzakelijk kwaad`' maar binnen 50 uur na die uitspraak nam hij alles al weer terug. Nu draait hij dus weer, maar ja.. draaien en het CDA, dat is vrij normaal tegenwoordig.
Naar mijn homepage

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Draaien niet alle partijen om de hete brei heen Cindy. Is toch allemaal 1 pot nat ;)

Cindy zei

Niet :D

Kaye zei

Nu de VVD heeft gezegd dat kernenergie volgens haar een optie is en moet blijven en het CDA zich daar lekker bij aansluit komt de VVD er alleen maar beter uit. De Liberalen tonen lef. Da's toch alleen maar goed? Ik weet niet wie het van de week riep, maar West Europese landen moeten er inderdaad vlot voor zorgen dat we onafhankelijk worden van Russische olie en gas. Het grootste deel van die Russische delfstoffen worden gebruikt voor de opwek van electriciteit. Kerncentrales zijn dus een goeie optie.
We moeten hier ook niet al te schijnheilig doen: Nederland draait al voor ongeveer een derde op Franse atoomstroom. Er zijn in Noord Frankrijk een paar dikke nucelaire energiecentrales bijgebouwd. Die maken meer kilowatten dan Frankrijk zeld consumeert. Die dingen zijn er dus voor één ding: export naar de Benelux. Zelf bouwen is een beter alternatief dan de afhankelijkheid van Rusland verruilen voor die van Frankrijk.

Anoniem zei

Zelfs de geleerden van het land pleiten voor kern energie. Iedereen weet dat het kernafval de grote veroorzaker is van de tegenstrubbelingen van allerlei duivendakjes en halsemaatjes. maar in sommige gevallen moet je een keus maken die in economisch opzicht de meeste voordelen biedt. En wanneer dat dan met zich mee brengt dat er kernafval opgeslagen moet worden, dan moet dat dan maar. Totdat er een betere, functionelere, of goedkopere manier van energie winning is. We weten ook allemaal dat er best goede manieren zijn om voor de komende decennia het kernafval op te slaan.

Zet die reactor maar bij mij in de achtertuin, ik vindt het prima !

Volgers

Counter