07 september 2008

De strijd van Arend Jan Boekestijn tegen het onrecht "Herfkens"


Die Eveline Herfkens, ooit stond zij model voor alles en iedereen die armoede wilde bestrijden. (als minister van ontwikkelingssamenwerking ten tijde van het kabinet Kok en als hoofd van de Millennium Campagne van de Verenigde Naties) Tot de Amerikaanse pers verhaalde over haar prachtige luxe leven. Deze mevrouw streed tegen corrupte overheden maar ging tegelijkertijd corruptie ook niet uit de weg. De volgende twee feiten maakte dat zij werkeloos moest toekijken hoe iemand haar baantje bij de Verenigde Naties overnam. Herfkens had de VN in verlegenheid gebracht door een permanente verblijfsvergunning in de VS aan te vragen, die actie paste niet echt bij het contract dat zij had gesloten. De VN vroeg haar de aanvraag terug te draaien maar daar gaf Herfkens geen gehoor aan. Rustig werkte zij door zonder een contract en met een salaris van 225.000 Dollar per jaar.

Dan komen we aan bij fout en feit nummer twee. Herfkens ontving 7000 Dollar huursubsidie per maand om haar luxe appartement in hartje New York city te kunnen betalen en twee maal een vergoeding om de verhuiskosten in Manhattan te dekken. Opgeteld kom je dan op 280.000 Dollar. Nu vraag ik mij af waar Herfkens 7000 Dollar huursubsidie per maand voor nodig had. In een interview zij Herfkens: "Ik dacht, ik ben gek dat niet te doen, anders zit ik in zo’n eenkamerflat met uitzicht op een bakstenen muur.” Ze wilde verder drie kamers, honderd vierkante meter, een balkon en een appartement op loopafstand van kantoor, omdat ze anders tijd in de metro kwijt zou zijn. De huurtoeslagen kreeg Herfkens dus van de Nederlandse staat en dat mag niet. Herfkens erkende de fout en voor haar was het daarmee klaar.

Maar niet voor ons en gelukkig hebben wij politici die hard strijden tegen dit geval van onrecht, in dit geval Arend Jan Boekestijn.

Op 15 April spreekt Arend Jan in De wereld draait door over Herfkens.


Mevrouw Herfkens claimde inmiddels dat zij niet wist dat zij geen huursubsidie mocht ontvangen, het VN rapport wees iets anders uit.

Op 28 Augustus komt er een brief van Minister Verhagen waarin staat dat de zaak opgelost is, Herfkens gaat een jaar lang werken voor het symbolische bedrag van 1 Dollar. Buiten dat zij met 1 jaar werken de 280.000 Dollar niet inlost komt er later nog meer aan het licht.

In de avond van 28 Augustus is Arend-Jan dan ook te gast bij Knevel en van de Brink om duidelijk te maken dat hij het er in ieder geval niet mee eens is!

Dat de kwestie Arend-Jan meer dan bezig blijft houden laat dit stuk zien dat hij midden in nacht schreef over deze zaak.

Afgelopen Woensdag maakte Arend-Jan bekend dat er op Dinsdag 11 September om 18:00 uureen debat zal komen over dit gebeuren en dat er een motie zal komen is wel duidelijk te lezen in de weblogs van de hand van Arend-Jan.

Al met al blijft het Herkens verhaal de gemiddelde Nederlander ook bezighouden, zie het artikel in De Telegraaf van vandaag.

Nu rest de vraag : "Hoezo staat de VVD ver van de burger af?"


Naar mijn homepage

2 opmerkingen:

Anoniem zei

http://www.nrc.nl/binnenland/article1883635.ece/SP_wil_dat_Herfkens_geld_zelf_terugstort

Volgens mij meer de strijd van de SP dan die van Arend Jan Boekestijn :)

Cindy zei

Kamervragen van 10 Januari 2008

Volgers

Counter