26 juni 2008

VVD'ers uit Groenlo op de bres voor kernenergie

GROENLO - Een groep VVD'ers uit de Achterhoek gaat onderzoeken of ergens in Nederland een nieuwe kerncentrale gebouwd kan worden. Ze hebben daarvoor contact gezocht met het bedrijfsleven en willen ook een energiebedrijf zien te interesseren.

Het initiatief is genomen door Herman Groot Kormelink en Jos Wolterink uit de gemeente Oost Gelre. Ze willen met hun plan kernenergie hoger op de politieke agenda krijgen. Groot Kormelink en Wolterink vinden het storend dat bij de zoektocht naar alternatieven voor olie en gas vooral wind- en zonne-energie genoemd worden. Volgens hen rust er een taboe op kernenergie en is dat ten onrechte.

"Bij de nieuwe generaties kerncentrales is het afvalvraagstuk veel kleiner. In Borssele komt jaarlijks 1,3 kuub afval vrij. Als je dat goed inpakt en diep in een aardlaag opbergt, geeft dat helemaal geen problemen", voert Wolterink aan.

"Bovendien doen we wel alsof we in Nederland het braafste jongetje van de klas zijn, maar we importeren wel 10 procent van onze energie uit Frankrijk, waar 80 procent van de totale productie uit kerncentrales komt." Wolterink benadrukt dat het niet de bedoeling is het onderwerp alleen bespreekbaar te maken.

Er moet ook daadwerkelijk worden onderzocht waar een nieuwe centrale kan verrijzen. De kans is niet groot dat dat in de Achterhoek zal zijn, zegt Wolterink, omdat in dat gebied niet voldoende koelwater beschikbaar is. Als geschikte locaties noemt hij Borssele, Dodewaard en het Eems-Dollardgebied in Groningen.

Bron : De Ondernemer.nl

Naar mijn homepage

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat een geweldige man. Ik ben tot de conclusie gekomen dat we het met groene stroom alleen niet gaan redden.

Atoomstroom is nodig hebben om de broodnodige CO2-reductie te halen. Met meer atoomstroom worden we ook minder afhankelijk van Russisch gas; de laatste dagen maar al te actueel...

Volgers

Counter

Blogarchief