20 april 2008

Fred Teeven


Persoonlijk

Fred Teeven is op 5 Augustus 1958 geboren te Haarlem. Hij is getrouwd en heeft 2 dochters. Fred zit in de Tweede Kamer voor de VVD.
Dit is niet de eerste keer dat hij in de kamer zit, eerder zat hij hier ook voor Leefbaar Nederland. Het werk in de Tweede Kamer beviel hem zo goed dat hij graag terug keerde.
Als voormalig Officier van Justitie vindt hij dat hij op deze manier veel meer kan bijdragen aan de samenleving. Fred Teeven streeft er vooral naar om Nederland veiliger te maken en dat er meer aandacht moet komen voor slachtoffers van misdrijven. Het staat vast dat hij een man van daden is. Vorige week nog diende hij het wetsvoorstel "noodweer" in.

Al zijn hele leven is Fred werkzaam in het strafrecht en hij is te omschrijven als een echte pitbull en crimefighter maar is eigenlijk meer een kruising met een labrador.
Het hart zit bij hem op de juiste plaats. Als politicus vindt hij dat je moeten kunnen uitdelen en incasseren en dat gaat hem goed af.

Vanaf zijn jonge kinderjaren is Fred al bezig met politiek met als grote voorbeelden Frits Bolkestein en John F. Kennedy omdat beiden gericht waren op resultaat en aanvoelden waar het echt om gaat en wat er leeft onder de bevolking.

De weg naar de Tweede Kamer

Na het behalen van zijn HAVO diploma in Haarlem in 1977 volgde Fred een Controleurs opleiding te Utrecht gevolgd door een studie Nederlands en notarieel recht aan de VU te Amsterdam.
In 1999 volgde hij nog de Master Public Management aan de Universiteit Twente.

Van 1980 tot 1993 is Fred werkzaam geweest als rechercheur en teamleider bij de FIOD in Haarlem. Van 1993 tot 2002 was hij Officier van Justitie (parket Amsterdam).
Een jaar lang was hij fractievoorzitter van Leefbaar Nederland (2002-2003) en tussen 2003 en 2006 was hij Officier van Justitie (Landelijk parket Schiphol).

Speerpunten

Fred Teeven maakt zich vooral hard voor de volgende onderwerpen :

- bestrijding van de georganiseerde misdaad

- terrorismebestrijding

- zelfverdediging (noodweer)

- TBS-problematiek

- slachtofferzorg

- adoptieproblematiek

- kinderontvoering


Lik-op-stuk


De tijd van pappen en nat houden is voorbij vindt Fred Teeven.
Het kabinetsplan "Veiligheid begint bij voorkomen" schenkt volstrekt onvoldoende aandacht aan de belangrijkste functie van het strafrecht, het stellen van duidelijke grenzen en individuele voorbeelden om (toekomstige) plegers van criminaliteit ervan te weerhouden een crimineel trackrecord op te bouwen. De reacties van justitie en politie worden als "soft", halfslachtig en zelfs contraproductief beoordeeld. Dat gevoel blijkt in veel situaties ook objectief juist te zijn, als we kijken naar de cijfers en monitor veelplegers van het WODC over het jaar 2008.

"Samen leven, samen werken" (de leus van dit kabinet) vereist ook een veilige leef- en werkomgeving waarbinnen dat alles kan plaats hebben. De huidige regering is het teruggewonnen “veilige” terrein van de afgelopen jaren snel aan het prijsgeven. Niet pappen en nathouden, maar doorpakken, dat is wat de VVD bepleit en waarvoor de VVD zich de vorige kabinetsperiode en ook nu hardnekkig inzet. Daarom, als handreiking aan dit kabinet, een aantal concrete voorstellen om de criminaliteit effectief te bestrijden en het vertrouwen van de inwoners van Nederland in de overheid terug te brengen.

Een effectief "lik op stuk" beleid vraagt om:
1) snel en streng straffen van daders (snelrecht)
2) bij ernstige delicten altijd voorlopige hechtenis toepassen (aanhouden en vasthouden)
3) het direct uitzetten van criminele vreemdelingen
4) emotionele- en materiële schade wordt verhaald op daders (en soms op ouders van die daders)
5) kinderen uit immigrantengezinnen soms heropvoeden, omdat die onvoldoende meekrijgen van hun ouders (de vervuiler betaalt)
6) altijd hogere straffen bij recidive (nooit een quantum korting)
7) voortdurend voldoende celcapaciteit

Lees het volledige wetsvoorstel --> Hier

Erkenning genocide tegen Koerden

Fred Teeven en Harry van Bommel (kamerlid SP) zetten zich in voor de erkenning van deze gruweldaden van Saddam Hussein, ook wel bekend als "Anfal". Samen hebben zij ook Koerdistan bezocht.
Fred Teeven was uitgenodigd omdat hij officier van Justitie was in de rechtszaak tegen de Nederlandse zakenman Frans van Anraat. Deze werd in 2005 berecht voor het leveren van chemische stoffen aan Saddam Hussein. "Door de zaak van van Anraat en mijn bezoek aan Koerdistan ben ik betrokken geraakt met de Koerden en ben ik dichterbij de zaak van de Koerden gekomen," aldus Teeven.

De VVD/SP wil niet alleen erkenning van de genocide maar zetten zich ook in voor een Anfal-monument in Den Haag en ze willen een onderzoek naar de gevolgen van Chemische wapens.
Om deze voorstellen te kunnen realiseren is een handtekeningenactie gestart.
Via deze link kunt u helpen door uw steun te betuigen.


Weblog
Agenda
Wetsvoorstellen
Interviews
Een warm hart
Persoonlijk Medewerker Heidi Looy


Hyves


Momenteel heeft Fred Teeven nog geen (dat leest u goed) Hyves pagina. Ik heb Fred vriendelijk verzocht om toch aan de Hyves te gaan daar er behoefte is aan het drempelloze contact met Politici in Nederland.

Geen opmerkingen:

Volgers

Counter

Blogarchief