14 april 2008

Recessie? Inflatie?


Minister Wouter Bos van Financiën verwacht niet dat een recessie in de Verenigde Staten over zal waaien naar Nederland. Ook ligt de groei van Nederland boven het Europees gemiddelde.
Wouter Bos dekt zich wel weer in door te vermelden dat we wel degelijk nog een tik kunnen krijgen maar dat het niet betekent dat een recessie onvermijdelijk is.
Maar hoe zit het dan met de huizenmarkt? Vastgoed-makelaars, banken, verzekeraars en de consument krijgen het benauwd. Verkoopcijfers van huizen dalen en het aanbod neemt toe, Alleen al in Amsterdam daalden de prijzen met 12% in het eerste kwartaal van 2008.

Wat is nu eigenlijk een recessie? Ik zal het simpel proberen uit te te leggen.
Wanneer de economie van een land minstens een half jaar achter elkaar krimpt in vergelijking met een kwartaal eerder of als er een daling van de waarde van alle in een jaar in het land geproduceerde goederen en diensten is te zien. Dus als de overheid minder te besteden heeft, bedrijven failliet gaan of inkrimpen, werkeloosheid toeneemt en huishoudens minder te besteden hebben. (Dat is ook weer heel slecht voor de economische groei)

Volgens het centraal planbureau stijgt de inflatie dit jaar naar 2,5%.
Inflatie? Inflatie betekent dat je voor hetzelfde geld minder kunt kopen.
Sparen is dan niet meer aantrekkelijk, omdat je spaargeld minder waard wordt.
Het is wel aantrekkelijk om schulden te maken, omdat je schulden ook minder waard worden. Het gevolg is dan wel dat de rente zal stijgen, omdat meer mensen gaan lenen gaan banken hogere rentevergoedingen eisen.

Mark Rutte denkt dat dit kabinet Nederland in een recessie duwt. Het kabinet wil de belastingen verhogen en de problemen ontkennen. Rutte wil juist dat de belastingen worden verlaagd om te zorgen dat het besteedbaar inkomen van de mensen niet daalt.
Hij waarschuwt ook dat wij wel degelijk te maken zullen krijgen met de recessie in Amerika, wij wonen niet op een eiland en zijn niet immuun voor wat er in de VS gebeurd.

Nout Wellink, de directeur van de Nederlandse bank lijkt het met Rutte eens te zijn. Ook hij waarschuwt voor een recessie. Hij is van mening dat binnen enkele maanden ook de Nederlandse economie de gevolgen zal ondervinden.

Ik vermoed dat we het ergste gehad hebben in de eerste maand van dit jaar, toen zakte de AEX index van 515 punten in December tot amper boven de 400 punten. Februari en Maart bleven redelijk stabiel. Het lopende kwartaal zou wel eens positief kunnen eindigen. Voorlopig dus nog geen recessie in Nederland, maar om het nu over Nederland af te gaan roepen is te zot voor woorden. Wachten dus met het verhogen van de belasting en lonen tot de dreiging over is gewaaid!

1 opmerking:

Anoniem zei

Netjes uitgelegd.

Volgers

Counter

Blogarchief