28 april 2008

De Maandag one-liner van Rita


Ze weet het weer voor elkaar te krijgen, met een one-liner van Kay haalt zij de voorpagina van de Telegraaf. Rita Verdonk wil juryrechtspraak in Nederland. En dit noemt zij vernieuwend? Politiek 2.0? Dit is niets anders dan voorstellen van de afgelopen jaren herhalen. Het lijkt mij niet onwaarschijnlijk dat ze het onderzoek van de VVD uit 2005 heeft meegenomen en nu opnieuw in het licht zet. Niet alleen de VVD, ook de LPF en de PVV zijn voor juryrechtspraak. Echter is de VVD wel de enige partij (rest zijn bewegingen) die het echt goed heeft uitgezocht. In het rapport "Effectief en op maat" wordt de noodzaak tot hervorming van de rechtsstaat gesignaleerd. In Nederland kan de burger hooguit als slachtoffer meedoen in een strafproces, hier door staat de rechtspraak veel te ver van de burger af. Burgers verwachten openheid en transparantie, ook van justitie, politie en de rechter. Nu nemen die nog te weinig de moeite om hun beslissingen toe te lichten en inzicht te geven in hun motieven. Om het vertrouwen terug te winnen kan juryrechtspraak behoorlijk helpen. Om ervaring op te doen zouden we kunnen beginnen met het Duitse model van 'Schoeffengerichte' , waarbij twee "lekenrechters" de professionele rechter adviseren, waarna de rechter zelf zijn afweging maakt en een vonnis velt. Op termijn (nadat is gebleken dat het werkt) kan worden begonnen met het Engelse model van de zogenaamde "Magistrates Courts", waarbij een groep burgers in kleinere zaken zelf de strafmaat bepaalt. Opvallend is dat het VVD-plan vooral oog heeft voor de kostenbesparing die een vernieuwing van de rechtsstaat zou kunnen opleveren. Het VVD-rapport maakt uitdrukkelijk melding van het feit dat Magistrates uitermate goedkoop zijn: ze krijgen geen salaris maar een onkostenvergoeding, waaar van de meesten geen gebruik maken, omdat ze de functie als een erebaan zien.
Om de druk op de rechterlijke macht te ontlasten pleit het rapport ook voor het introduceren van "plea bargaining" naar Amerikaans model, waarbij juridisch eenvoudige geschillen worden opgelost zonder tussenkomst van een rechter. Ook doet het plan voorstellen om bemiddeling toe te laten in de Nederlandse rechtsgang. Lees hier de HTML versie van een korte toespraak van Jozias van Aartsen over vrijheid en veiligheid In April 2005 kreeg de VVD geen bijval van het CDA --> Lees hier.

Maar wat voegt het nu helemaal toe aan de rechtspraak in Nederland? Niets, absoluut niets. Zo oordeelde ook de kamer in November 2007. Het enige wat je wél zou kunnen proberen is toeleven naar een gedeeltelijke lekenrechtspraak. Maar voorlopig zullen we de Toga maar niet in de kasten laten hangen!


Naar mijn homepage

2 opmerkingen:

Unknown zei

Hey Cindy,

Het is nog veel erger, vanochtend heb ik Rita op Radio 538. Allemaal hartstikke leuk, maar de punten waar ze mee scoorde haalt ze van de blogs van Tweede Kamerleden van de VVD.

Heel erg jammer om op zo'n manier vreselijk goedkoop te scoren.

Saludos, BJ

Cindy zei

Hey BJ.

Dat was dus de reden waarom ik besloot niet langer een zwevende kiezer te zijn maar gewoon terug te vliegen naar mijn VVD. Rita doet niets anders dan ordinair jatten. Na een heftig debat, waar zij zich niet laat zien of horen, is ze er plots wel om de pers te woord te staan. Ze pikt de mooiste reacties uit het debat, buigt ze een beetje om er vervolgens mee in Nova te verschijnen. Ik (en dan zeg ik het nog netjes) walg echt van haar.

Ze zou mijn respect winnen als ze daadwerkelijk ging werken voor dat giga salaris. Als ze dan zo'n uitgesproken eigen mening heeft.. waarom dient ze dan geen wetsvoorstellen in? Waarom hoor en zie je haar niet in de kamer? Ik denk dat mevrouw het te druk heeft met geld innen.

Wat dat betreft heb ik echt meer respect voor Geert Wilders, ook als Lid Wilders hoorde je hem!! Dat zegt mij dat hij meer een politicus is dan Verdonk, ik denk dat Bolkestein gelijk gaat krijgen.. Wilders gaat het langer volhouden.

Dan is het nu de taak van de media om Mark Rutte (Of elke ander lid van de VVD fractie waar Verdonk de ideeën van jat) en Verdonk tegenover elkaar te zetten en eens wat vuurwerk te laten zien. Maar ja, het geschreeuw van Kay trekt kijkers en lezers.....

het voordeel is dan wel weer dat Nederland straks net zo Verdonk moe is als dat ze nu Wilders moe zijn.

Volgers

Counter

Blogarchief