06 mei 2008

Gaan mensen die thuis (moeten) blijven meer betalen?


Een idee van PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey kreeg dinsdag steun van alle politieke partijen in de industriecommissie in het Europees Parlement.

Corbey beweerd dat het ten goede komt aan mensen met lage inkomens om groot verbruik van stroom zwaarder te belasten.
Dan heeft zij vast geen benul van hoe het werkt. Als je veel thuis bent, verbruik je meer stroom! Wie zijn er veel thuis? Mensen met een gezin, grote gezinnen, mensen die niet kunnen of willen werken, ouderen. Zijn de mensen met hoge(re) inkomens veel thuis? Nee dus, die werken namelijk de hele dag en verbruiken stroom op de werkplek (en dat stroomverbruik zal ook flink gaan stijgen qua kosten?) Dus, gewoon stroom betalen wat je verbruikt en geen verschillende tarief groepen gaan bedenken, onzin!


Naar mijn homepage

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Een andere invalshoek is te kijken naar de groep mensen die aangewezen zijn op stadsverwarming.
Een primaire levensehoefte als een warme prak koken moet dus met electriciteit omdat aardgas niet aangelegd is in die wijken. Oneerlijk dus.

Cindy zei

Stadsverwarming krijgt mijn steun absoluut niet omdat het geen vrije markt is. Concurrentie is er niet, huishoudens die zijn of worden aangesloten (op stadsverwarming) hebben geen keuze in hun leverancier. Meestal zijn het woningcorporaties die voor een blok woningen of een hele wijk warmte inkopen.
Gasleidingen aanleggen is onbetaalbaar. Veel mensen met stadverwarming zijn ook gewoon veel duurder uit. In Nederland zijn 43 stadsverwarmingsprojecten, met 280.000 huishoudens als klant. De grote drie (Nuon, Essent en Eneco) hebben 80% van alle stadsverwarmingsklanten en een totale jaarlijkse omzet van EUR 377,6 mln, volgens de Rekenkamer.

Uit het onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat bewoners van nieuwe woningen met stadsverwarming in veel gevallen duurder uit zijn dan wanneer zij een gasaansluiting zouden hebben. Dat komt omdat Energiened het warmtetarief baseert op het verbruik van een groep gasgebruikers. Deze referentiegroep heeft vaak een minder goed geïsoleerde woning en heeft slechts in 73% van de gevallen een HR-ketel (en niet in bijna alle gevallen, zoals Energiened claimt). Daardoor valt het warmtetarief te hoog uit.

Gebruikers van stadsverwarming betalen daarnaast nog een aansluitvergoeding, een rentabiliteitsvergoeding en vastrecht.

Oneerlijk dus, inderdaad!

Anoniem zei

Dit haalt diverse energiebesparingsprojecten weer onderuit, bijvoorbeeld het gebruik van warmtepompen.
Juist hier gebruik je meer stroom in plaats van aardgas. Het voordeel wordt dus weer teruggeroofd.
Weer een bewijs dat deze politici niet echt weten waar ze het over hebben, kretologie!!

Volgers

Counter

Blogarchief