15 mei 2008

Al-Qaeda onzin?

Al-Qaeda en Osama bin Laden werden op 11 september 2001 in één klap de bekendste en beruchtste terreurbeweging. Al-Qaeda is Arabisch voor De Basis. De basis van? Wat heeft de basis met andere terroristen? Waar en wanneer zullen zij opnieuw toeslaan?
Al Qaeda staat voor verschillende doelstellingen, de eerste is om "ongelovigen" op Islamitisch grondgebied te vernietigen of verjagen. Niet alleen de "ongelovigen" maar ook de Islamitische leiders die "ongelovigen" toestaan in hun land moeten het ontgelden. Denk aan de aanslagen in Saudi-Arabië. Een ieder die zich niet aan de Sharia wetgeving houdt is fout en verdiend het niet om te leven. Bin Laden's woede richt zich ook toe op de Joden in Jeruzalem, één van de drie heilige plaatsen van de islam. Hij vindt trouwens ook dat de andere heilige plaatsen, Mekka en Medina, door de Amerikaanse invloed in Saudi-Arabië "bezet" zijn.
De grote boosdoeners zijn altijd Israël en de VS, Al-Qaeda is al jaren "in oorlog" met de VS, zo zien zij het.

Al-Qaeda kan ook zonder Bin Laden, voorheen leunde de hele beweging op zijn geld maar geld raakt op. Nu komen ze aan geld door te speculeren op de beurs, bonafide bedrijfjes (zoals bijvoorbeeld een bedrijf van Bin Laden in Soedan), fraude en weldoeners.

Het grote verschil tussen Al-Qaeda en andere terroristische organisaties is dat AQ veel internationaler opereert. Er schijnen groepen actief te zijn in 40 verschillende landen. Palestijnse groeperingen, de IRA en de ETA zijn de leden over het algemeen toch van dezelfde nationaliteit. Bij Al-Qaeda zitten Afghanen, Egyptenaren, Algerijnen, Saudi's en nog veel meer nationaliteiten. Palestijnse groepen zijn regionaal actief. Al-Qaeda slaat overal op de wereld toe.

Al-Qaeda heeft banden met Hezbollah, Hamas en de Egyptische Islamitische Jihad. Ook de ETA is niet uitgesloten en natuurlijk hebben ze een innige liefdesrelatie met de Taliban. Ze verschillen ook behoorlijk in het opeisen van aanslagen, dat doen ze niet of nauwelijks of in een heel laat stadium, dat komt omdat het voor hen oorlogsdaden zijn i.p.v. aanslagen vandaar dat er ook nooit een eis aan vooraf gaat. Ze plakken elke aanslag ook een ander etiket op waardoor het behoorlijk moeilijk is om hun methoden in kaart te brengen. Bij de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es Salaam in 1998 ging het bijvoorbeeld om de "Verdedigers van de Heilige Plaatsen". Een andere 'organisatie is het "Internationale Islamitische Front voor de Jihad tegen Joden en Kruisvaarders". Die bestaat voornamelijk uit Egyptische fundamentalisten die door Bin Laden naar Afghanistan zijn gehaald.

Van een aantal aanslagen staat nu wel degelijk vast dat ze door Al-Qaeda zijn gepleegd, 11 september, Nairobi, Dar es Salaam, op het Amerikaanse marineschip de USS Cole en de bomaanslag in 1996 op Amerikaanse legerbarakken in Saudi-Arabië. Onduidelijk is de aanslag in de parkeergarage van het World Trade Center in 1993 al is het vermoeden er wel.

Ironisch is dat de VS hebben bijgedragen aan de opkomst van Al-Qaeda en de Taliban. Het islamitische verzet in Afghanistan tegen de Sovjet-Unie werd financieel gesteund door de Amerikanen. De mujahedeen-strijders, met in de gelederen Bin Laden, werden op kosten van de CIA militair getraind. Nu moeten de CIA en de FBI nieuwe aanslagen van Al-Qaeda zien te voorkomen. Dat is ze op 11 september niet gelukt, maar bij het traceren van de daders van eerdere aanslagen in 1993 en 1998 hebben ze wel succes gehad.

Ik kan er met mijn pet niet bij dat er mensen zijn die blijven beweren dat Al-Qaeda niet bestaat. Als ik lees dat Al-Qaeda aanslagen aan het beramen is op het EK neem ik dat niet echt serieus, maar toch is het ook niet goed om de uitroepen compleet te negeren. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Naar mijn homepage

1 opmerking:

Anoniem zei

Al Qaeda bestaat inderdaad niet. Het is een verzamelnaam voor duizenden extremisten die ieder weer in eigen cellen opereren en veelal niet eens van elkaars bestaan afweten. De gedachte dat er werkelijk 1 leider is (Baardaap Bin Laden o.i.d.) die de hele toko runt is een utopie. Dit om de eenvoudige reden dat anders die hele Al Qaeda al lang opgerold zou zijn gelet op de hedendaagse communicatie-onderscheppings technieken.

Er is nog geen sluitend bewijs dat de Amerikanen Al Qaeda zelf hebben opgezet en gefinancierd, echter zijn er al vele aanknopingspunten en zal het web zich vanzelf sluiten (of niet).

Wat echter wel onomstotelijk is bewezen is dat 9/11 volledig los staat van Al Qaeda. Mensen die hier niet in (willen) geloven raad ik toch aan om je er eens beter in te verdiepen alvorens hierover mij van repliek te voorzien. (nee, niet alleen de video Loose Change bekijken). Het bewijs dat de Amerikanen hier zelf aandeel in hebben is zó vele malen groter dan de paar, tegen het lachwekkende aan, bewijzen die ze openbaar maakten om aan te tonen dat het echt wel extremisten waren die verantwoordelijk waren voor deze catastrofe. (Zelfs Bin Laden gaf aan dattie er niets mee te maken had)

Samengevat: de oorsprong van Al Qaeda is mij onbekend, hoewel ik neig naar de amerikanen zelf. Echter, het wereldwijd suggestief opbouwen van Al Qaeda als grote vijand is toch echt te danken aan de amerikanen terwijl hiet niet meer voorstelt dan vele kleine, extremistische cellen. Maja, 1 gek kan een hoop kwaad doen.

Dit is mijn mening en daar zult u het mee moeten doen *grin*

Volgers

Counter

Blogarchief